Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020

 Συμφωνία Δαρβίνου και Βίβλου

Ο μύθος του Αδάμ και της Εύας.


Η θεωρία της εξέλιξης θέλει τον σύγχρονο άνθρωπο, τον homosapiens, να προέρχεται από ένα προηγούμενο είδος λίγο διαφορετικό. Homosapiens σημαίνει άνθρωπος σόφρων και η ταξινόμηση της επιστήμης διαχωρίζει τον σύγχρονο από προηγούμενα είδη με την κύρια διαφορά να εντοπίζεται στην ικανότητα του εγκεφάλου. 


  • Ο «παράδεισος» συμβολίζει αυτή την προηγούμενη κατάσταση. Μέχρι να γίνει «σόφρων» βρισκόταν σε μία μακαριότητα σε σχέση με το ανήσυχο πνεύμα που ανέπτυξε αργότερα. Δεν είχε καν τη γνώση περί θανάτου, δεν είχε συνείδηση του ότι κάποτε έρχεται το τέλος του, γιαυτό αναφέρεται στο μύθο ως αθάνατος. 

  • Η κατασκευή του σώματός του από «χώμα» υπονοεί την υλική του σύσταση από τα ίδια συστατικά με τα υλικά της ίδιας της γης, η δε «πνοή θεού» το ότι είχε ήδη ανεπτυγμένες νοητικές ικανότητες.

  • Η εξέλιξη σε «σόφρονα» δεν προέκυψε από τη βελτίωση των ικανοτήτων του μέσω της εμπειρίας, αλλά από μετάλλαξη σύμφωνα με τη σύγχρονη βιολογία. Αυτό συμβολίζεται από την κατανάλωση του «καρπού της γνώσεως του καλού και του κακού», κάτι δηλαδή άμεσο, στιγμιαίο και «μαγικό», όπως η μετάλλαξη. 

  • Η απαγόρευση του καρπού από τον θεό θέλει να δείξει πως οι περιστάσεις εμπόδιζαν την εξέλιξή του, με τους γνωστούς μας πλέον αφανισμούς και δυσκολίες που διαπέρασε.

  • Η μετάλλαξη που προέκυψε στα γονίδιά του, ανέδειξε την «κριτική του ικανότητα» αυτό που τον διαχωρίζει από τα υπόλοιπα ζώα. Άρχισε λοιπόν να αποκτά γνώση που τον έκανε όλο και πιο ικανό, για να φτάσει στη μελλοντική του «παντοδυναμία». Κάτι που του είχε τάξη ο «διάβολος» λέγοντας πως θα φτάσει τον θεό αν φάει τον καρπό.

  • Η μεσολάβηση του «διαβόλου» υπονοεί την απόκτηση ικανοτήτων μέσα από δυσκολίες και προβλήματα που έπρεπε να επιλύσει.

  • Από τα ευρήματα απολιθωμάτων που έχουμε έως τώρα φαίνεται να είναι τα ανδρικά παλαιότερα από αυτά που ανήκουν σε γυναίκες homosapiens κατά 6 χιλιάδες χρόνια τουλάχιστον. Αυτό βέβαια δεν δίνει απόλυτη γνώση, εφόσον συνεχίζουμε την έρευνα και ανακαλύπτονται συνεχώς παλαιότερα. Αλλά αυτό απεικονίζεται από το ότι πρώτα έγινε ο Αδάμ, δηλαδή το άτομο που μεταλλάχτηκε ήταν αρσενικό, και από το γενεαλογικό δένδρο του πρώτου sapiens προέκυψε η πρώτη γυναίκα sapiens, κατά τον μύθο, από το «πλευρό» του Αδάμ προήλθε η Έυα.


ΙΚ, 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

  Συμφωνία Δαρβίνου και Βίβλου Ο μύθος του Αδάμ και της Εύας. Η θεωρία της εξέλιξης θέλει τον σύγχρονο άνθρωπο, τον homosapiens, να προέρχετ...